Závislost cen nemovitostí na objemu hypotečních úvěrů a jiných makroekonomických ukazatelích – porovnání situace v Praze s vývojem celé České republiky - Koval, Jakub (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá závislostí cen nemovitostí na objemu vydaných hypoték a jiných makroekonomických ukazatelích, jako například průměrná mzda nebo úroková sazba. Cílem práce je zjistit v jaké míře ovlivňují objemy vydaných hypoték cenu nemovitostí v ČR, porovnat, jak se vyvíjejí ceny nemovitostí v Praze a České republice bez Prahy a určit, jak dále budou ceny nemovitostí růst.V teoretické části je představena problematika trhu nemovitostí a hypotečních úvěrů, nechybí ani představení nových omezení ze strany ČNB.Analýza probíhá v praktické části práce za pomoci multivariabilní regresní analýzy časových řad a na jejím závěru jsme schopni určit budoucí vývoj na trhu s rezidenčními nemovitostmi, s přihlédnutím k současné politice ČNB.