Porovnání plodnosti v ČR a v dalších zemích EU - Formánek, Tomáš; Fiala, Tomáš, 1953-; Šimková, Martina, 1987-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Hlavním cílem této práce je zmapovat vývoj plodnosti v České republice a porovnat s vývojem v dalších zemích Evropské unie od druhé poloviny 20. století. Plodnost je analyzována pomocí základních ukazatelů, ale i pokročilejších metod, které jsou náročnější na datovou základnu. Na příkladu jednotlivých zemí je ukázáno, že se plodnost výrazně proměnila a zároveň se stala i tématem pro evropské politiky. Při současné úrovni plodnosti není možné, aby byl zachován současný stav populace pomocí přirozené reprodukce. Kromě změny počtu obyvatelstva ale dochází i ke změně struktury obyvatelstva. Pro všechny státy je společný vývoj v tom, že se zvyšuje průměrný věk matky při porodu a zároveň došlo k výraznému nárůstu podílu nemanželsky narozených dětí. V některých státech se rodí více než polovina dětí mimo manželství. Dle prognózy Eurostatu, by se měla úroveň plodnosti v dlouhodobém horizontu zvyšovat, ale nárůst je předpokládán jen nepatrný.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses