Data mining na reálných datech - Švugerová, Johanna; Chudán, David; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem této práce je nalezení zajímavých vztahů v množině reálných dat pomocí data miningu, a to hledáním odpovědí na zadané analytické otázky. K analýze byl zvolen dataset popisující realitní trh v Rusku, jenž byl získán na platformě Kaggle.com zabývající se problematikou zpracování dat. Celá práce se dělí na teoretickou a praktickou část.Teoretická část shrnuje dostupné základní informace o data miningu, respektive o procesu dobývání znalostí z databází (DZD), jehož je data mining součástí. Čtenář je zde seznámen s definicemi, historií této disciplíny a nejpoužívanějšími metodikami, především s metodikou CRISP-DM určující kroky, podle nichž je zpracována praktická část. Dále je zde představena původní česká metoda GUHA pro explorační analýzu dat. Její procedury implementuje systém LISp-Miner, který je v praktické části využit k analýze. Jeho charakteristika je také součástí teoretické části. Praktická část popisuje krok po kroku celý proces DZD na zvolených reálných datech - od výběru dat až po samotné analytické procedury a interpretaci získaných výsledků. Pro práci s daty byl využit akademický nástroj LISp-Miner. K zodpovězení formulovaných analytických otázek byly vybrány moduly CF-Miner a KL-Miner implementující stejnojmenné GUHA-procedury. Závěrem jsou vyhodnoceny získané výsledky a shrnut celkový průběh analýzy včetně míry naplnění cílů a problémů, jež se během práce vyskytly.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses