Komparace válečné ekonomiky Německa a Spojených států amerických v letech 1941–1943 - Hlaváč, Jan (2019)
Tato práce srovnává válečné ekonomiky dvou klíčových velmocí během druhé světové války, konkrétně v letech 1941–1943, a jejich vliv na vývoj celého konfliktu. Komparováním hospodářství Spojených států amerických a Německa v letech, kdy celá válka eskalovala, hledá odpověď na otázku, který stát zvládl lépe využívat své zdroje a jestli byla právě síla ekonomiky tím nejvýznamnějším hybatelem válečných dějin. V práci je analyzováno, zda se vývoj domácího hospodářství podepsal na průběhu války a na kolik spolu tyto veličiny korelují. Pro toto srovnání byly vybrány dvě mocnosti, které stály v konfliktu na opačných stranách, a které volily jiný přístup k válečné ekonomice. Komparovány jsou tedy hlavní rozdíly v hospodářství těchto dvou velmocí, síla a růst jejich ekonomiky v těchto letech a jak velký vliv na konflikt ekonomická síla měla.