Vliv kinetické typografie na množství zapamatovaných informací - Trojanová, Jitka (2019)
Bakalářská práce se zabývá kinetickou typografií a jejím vlivem na množství zapamatovaných informací ve srovnání s tradiční typografií. Cílem práce je objasnit, zda použití kinetické typografie, jako nástroje pro upoutání pozornosti na sdělovanou informaci, pozitivně ovlivňuje množství zapamatovaných informací ve srovnání s tradiční typografií.Teoretická část se zabývá analýzou a popisem obecných principů kinetické typografie, její historií, trendy a obecnými charakteristikami. Jsou zkoumány její odlišnosti od klasické typografie i to, co s ní má společné. Dále jsou rozebrány některé stěžejní psychologické principy, kterých kinetická typografie využívá ve spojení s pamětí a tím, jak zpracováváme přijímané informaceZískané poznatky jsou dále aplikovány v praktické části této práce při tvorbě vlastního videa s využitím kinetické typografie a grafického plakátu s typografií statickou. Tyto podklady byly následně využity pro průzkumnou část. Průzkum proběhl formou empirického šetření, při němž byl použit kvantitativní i kvalitativní průzkum. Zdrojem pro získání informací v průzkumné části z kvantitativního hlediska byl online dotazník a z kvalitativního hlediska hloubkové rozhovory.Shrnutím výsledků všech šetření bylo jednoznačně prokázáno, že použití kinetické typografie pozitivně ovlivňuje množství zapamatovaných informací ve srovnání s tradiční typografií. Kinetická typografie tak slouží jako nástroj nejen pro upoutání pozornosti na sdělovanou informaci, ale i pro snažíš čtení a pro lepší orientaci v informacích, což potvrzuje stanovenou hypotézu.