Pakt Stability a Růstu a jeho funkčnost na příkladu Slovenské republiky - Kos, Tomáš (2019)
Diplomová práce se zabývá Paktem stability a růstu, který má za cíl stabilizaci fiskální politiky uvnitř eurozóny. Cílem práce je zjistit, zda je toto fiskální pravidlo dostatečně silné a dokáže ovlivnit vývoj salda státního rozpočtu a omezit výskyt takzvaných nadměrných státních deficitů. Pomocí metody Synthetic control method jsem vymodeloval umělé saldo státního rozpočtu Slovenské republiky, jenž odpovídá hodnotám, které bychom pozorovali, kdyby Slovenská republika nebyla součástí eurozóny. Vývoj uměle vytvořeného a reálného salda Slovenské republiky je velice podobný, což naznačuje minimální nebo žádný vliv Paktu stability a růstu na fiskální politiku Slovenské republiky. Pakt stability a růstu tedy nebyl v letech 2009 až 2017 důležitým determinantem vývoje slovenského státního deficitu.