Participativní rozpočtování a vývoj webové aplikace pro menší obec - Mryščuk, Vladimír (2019)
Hlavním tématem bakalářské práce je nástroj participativní rozpočtování, určený pro veřejnost, která prostřednictvím diskuze či návrhu projektů k financování komunikuje s místní samosprávou. Cílem práce je navrhnout webovou aplikaci pro participativní rozpočtování pro menší obec Zdiby, Středočeský kraj za účelem vytvoření projektů k realizaci, zlepšení komunikace a navázání přátelských vztahů mezi obyvateli, a v neposlední řadě posílení důvěry v politické zastoupení.V teoretické části se čtenář seznámí s participačními programy, s historií jejich rozšíření a základními principy. Bude probrán postup implementace programu z pohledu organizátora. Praktická část se zabývá hledáním participačního modelu pro obec Zdiby, jenž se skutečně implementuje v podobě webové aplikace. Dále práce pojednává o vývoji dané webové aplikace za použití redakčního systému Wordpress.Díky schválenému vládnímu programu Digitální Česko a jeho koncepci Digitální ekonomika a společnost, lze předpokládat, že zájem obcí o digitalizaci a obdobné webové aplikace s rozšířenou funkcionalitou bude s největší pravděpodobností stále růst.