Stárnutí populace pohledem bytové politiky - Klubal, Ondřej; Šimková, Martina, 1987-; Vrabcová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Stárnutí populace je v současné době jedním nejčastěji skloňovaných témat ve společnosti,jelikož ovlivňuje celkovou ekonomickou situaci státu. Je však důležité vnímat situaci, vekteré se senioři nacházejí, v dlouhodobějším kontextu. Podmínky pro bydlení, jednu zezákladních potřeb každého občana, se od doby transformace české ekonomiky významněproměnily a cílem této práce je zjistit, kam se bytová situace posunula za posledních vícenež let. Dalším ze zkoumaných aspektů bytové politiky je, jestli stát nastavuje seniorůmvhodné podmínky pro vstup na trh s byty, zda-li je bytových jednotek dostatek nebo také,jaké jsou alternativy pro seniory, kteří si nejsou schopni obstarat bydlení samostatně akterým je tedy nutné poskytnout podporu na regionální úrovni. V kontextu bydlení proseniory nelze opomenout ani zhodnocení kvality a dostupnosti sociální péče jak nacelostátní, tak na regionální úrovni. V práci jsou zkoumány zejména domácnosti jednotlivcůstarší let z důvodu výrazného zvýšení jejich početnosti v uplynulých dekádách, přičemžzvýšení počtu domácností jednotlivců proběhlo napříč věkovými kategoriemi. Obsahem tétopráce jsou zanalyzována data zachycující proměnu věkové struktury, vývoj celkové výstavbydle typu bytu či zhodnocení stavu pobytových sociálních služeb spolu s terénními aambulantními. V závěru analytické části jsou následně zkoumány bytové podmínkyz pohledu šetření SILC, které jsou porovnány v evropském měřítku. Z poznatků získanýchv této práci je možné usuzovat, že výstavba bytů i pobytových zařízení v průběhu letstagnuje, přibývá domácností jednotlivců seniorů, což také zapříčiňuje růst podílu nákladůna bydlení na celkové spotřebě domácností.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses