Kam až může klesnout úroková míra? : - Pokorný, Tomáš (2019)
Cílem práce je zjistit, zda je centrální banka omezena bariérou nulové nominální úrokové míry, či její omezení leží v záporných hodnotách. Tato práce pozoruje vývoj úrokových sazeb ve vybraných ekonomikách a rozebírá faktory, které mají vliv na výši úrokové míry. Pomocí metody maximální věrohodnosti, aplikované na vektorový autoregresní model, je odhadnut vliv mezery inflace a mezery produktu na nominální úrokovou sazbu. Pozorování ekonomik a čtvrtletní data vývoje německé ekonomiky v letech 1990 až 2018 ukazují, že centrální banka není omezena bariérou nulové nominální úrokové sazby, a že její omezení leží v záporu.