Kam až může klesnout úroková míra? - Pokorný, Tomáš; Frömmel, Tomáš; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je zjistit, zda je centrální banka omezena bariérou nulové nominální úrokové míry, či její omezení leží v záporných hodnotách. Tato práce pozoruje vývoj úrokových sazeb ve vybraných ekonomikách a rozebírá faktory, které mají vliv na výši úrokové míry. Pomocí metody maximální věrohodnosti, aplikované na vektorový autoregresní model, je odhadnut vliv mezery inflace a mezery produktu na nominální úrokovou sazbu. Pozorování ekonomik a čtvrtletní data vývoje německé ekonomiky v letech 1990 až 2018 ukazují, že centrální banka není omezena bariérou nulové nominální úrokové sazby, a že její omezení leží v záporu.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses