Hodnotové investování v rámci dočasně neoblíbených společností - Grepl, Daniel; Pošta, Vít, 1980-; Nečadová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato bakalářská práce si klade za cíl ověřit platnost hypotézy, jež je stanovena na základě diskutovaného Efektu nízkého P/E, který zachycuje negativní závislost výše hodnoty ukazatele P/E ratio a průměrného výnosu, a to z pohledu několika států, jež jsou pro účely této práce zastoupeny příslušnými tržními akciovými indexy. Akciové indexy v empirické části zastupují jednotlivé společnosti z důvodu nedostupnosti dat k nim vztaženým. Konkrétně se jedná o Českou republiku, Indonésii, Velkou Británii a Spojené státy americké a hlavní akciové indexy těchto zemí. Na základě analytických výpočtů vývoje sledovaných proměnných je určena úspěšnost vysvětlení hypotézy, přičemž tato úspěšnost je měřena počtem období z použité časové řady, kdy je patrný protichůdný vztah mezi průměrnou roční výnosností a průměrnou hodnotou ukazatele P/E ratio. Sledované období bylo v rozmezí let 2004 až 2018. Pro Českou republiku, Velkou Británii a Indonésii byla hypotéza zamítnuta. Naopak z pohledu USA se jednalo o potvrzení existence výše zmíněné negativní závislosti, tedy o potvrzení platnosti stanovené hypotézy.
Vedoucí práce: Vít Pošta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses