Ekonomické dopady legalizace marihuany v České republice - Král, David (2019)
Hlavním úkolem dané práce je poskytnout čtenáři analýzu dopadů legalizace marihuany v České republice. Teoretická část je věnována vyhodnocení efektivnosti dosud prováděné protidrogové politiky a ekonomii drogového trhu. V praktickém části využíváme znalostí, které máme o spotřebitelích marihuany na černém trhu k vypočítání potenciálních daňových výnosů z legalizace marihuany při různých scénářích, které mohou nastat v závislosti na výši tržní ceny a hodnotě cenové elasticity poptávky. Zároveň kvantitativně určujeme náklady, které s sebou nese vymáhání práva ve věcech marihuany a analyzujeme dopad legalizace v širších socio-ekonomických oblastech. Dle našich závěrů lze hodnotu celkového ekonomického efektu legalizace očekávat v intervalu od 1 766 mil. Kč do 3 719 mil. Kč.