Business Intelligence v MS SQL 2016 z pohledu začínajícího vývojáře - Tsakunova, Margarita (2019)
Cílem bakalářské práce je popsání Business Intelligence nástrojů od společnosti Microsoft ve verzi 2016 a představení možností využití těchto nástrojů v podniku z pohledu začínajícího vývojáře.Práce se skládá ze dvou části – teoretické a praktické. První část se věnuje základům Business Intelligence, které dávají nahlédnout do dané problematiky, počínaje všeobecným přehledem podstaty BI a pojmů s ní souvisejících, po zaměření na technologie, které poskytuje Microsoft SQL Server 2016 pro využití v oblasti BI. Druhá část se zabývá praktickým seznámením s nástroji Microsoft. V rámci této části je čtenáři demonstrován návrh a reálná implementace kompletního BI řešení za pomoci integračních, analytických služeb a Power BI. Celý proces zahrnuje etapy od popisu dat, tvorby datového skladu, přes řešení datových pump a tabulárního modelu až po přípravu reportů ve výše zmíněném Power BI.Po přečtení této práce by měl čtenář získat představu o možnostech využití Business Intelligence na příkladu produktů MS SQL Serveru.Předpokladem dosažení cíle práce je získání teoretických znalostí v oblasti Business Intelligence a datových skladů, jejich principů a architektury na základě studia dostupných zdrojů. Těžištěm pro získání dat a informací je odborná literatura a elektronické informační zdroje – odborné články a publikace.