Analýza vlivu náboženství na příjem jednotlivce - Baková, Barbora; Frejlich, Petr; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce analyzuje vliv různých náboženství na příjem jednotlivce v České republice i na mezinárodní úrovni. v rámci výzkumu této problematiky byla rozebrána základní specifika vybraných náboženství ve vztahu k ekonomickému rozhodování jednotlivce. Dále jsou shrnuty poznatky z ekonomie náboženství, je představen Beckerův model alokace času rozšířený o koncept očekávané posmrtné spotřeby a následně je popsán vztah náboženství a lidského kapitálu se zaměřením na vzdělání.Empirická analýza je založena na datech z World Value Survey. Na základě získaných panelových dat jsou testovány modely lineární a logistické regrese pro mezinárodní i česká data. Tyto modely obsahují proměnné zvolené s ohledem na teoretické determinanty ovlivňující výši příjmu, například nejvyšší dosažené vzdělání, pohlaví nebo právě náboženství. Na základě odhadnutých parametrů modelů byla v případě mezinárodních dat pozorována statistická významnost vysvětlujících proměnných zastupujících náboženství. Pozitivní signifikantní vliv na příjem vyšel u protestanství výraznější než u katolictví, což je v souladu s teorií Maxe Webera o protestantské etice. Na základě výsledných významností koeficientů v modelech pro ČR nebyl prokázán statisticky významný vliv náboženství na příjem. Oproti teoretickému očekávání o alokaci času nebyla ani u jednoho z modelů pozorována statistická významnost účasti na náboženských aktivitách.
Vedoucí práce: Petr Frejlich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses