Vliv nominální úrokové sazby centrální banky na ceny finančních a reálných aktiv v České republice - Valsová, Zuzana (2019)
V bakalářské práci na téma vliv nominální úrokové sazby centrální banky na ceny finančních a reálných aktiva v České republice je proveden rozbor vztahů pomocí pěti VAR modelů. Vybranými proměnnými jsou dvoutýdenní repo sazba ČNB, akciový index PX, výnosnost desetiletého státního dluhopisu, cena zlata a House Price Index. Ve VAR modelech obsahující dvě časové řady nominální úroková sazba nepůsobí signifikantně a nepodmiňuje Index PX, výnosnost dluhopisu a cenu zlata. Signifikantní vliv má pouze na HPI. V pátém modelu, který se soustředí na konfrontaci všech pěti vybraných časových řad, existuje Grangerova kauzalita mezi dvoutýdenní repo sazbou a cenami finančních a reálných aktiv. Stanovená dvoutýdenní repo sazba je jedním z determinantů české ekonomiky.