Vliv nominální úrokové sazby centrální banky na ceny finančních a reálných aktiv v České republice - Valsová, Zuzana; Frömmel, Tomáš; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
V bakalářské práci na téma vliv nominální úrokové sazby centrální banky na ceny finančních a reálných aktiva v České republice je proveden rozbor vztahů pomocí pěti VAR modelů. Vybranými proměnnými jsou dvoutýdenní repo sazba ČNB, akciový index PX, výnosnost desetiletého státního dluhopisu, cena zlata a House Price Index. Ve VAR modelech obsahující dvě časové řady nominální úroková sazba nepůsobí signifikantně a nepodmiňuje Index PX, výnosnost dluhopisu a cenu zlata. Signifikantní vliv má pouze na HPI. V pátém modelu, který se soustředí na konfrontaci všech pěti vybraných časových řad, existuje Grangerova kauzalita mezi dvoutýdenní repo sazbou a cenami finančních a reálných aktiv. Stanovená dvoutýdenní repo sazba je jedním z determinantů české ekonomiky.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses