Vybrané heuristiky pro TSP : Komparativní studie - Hrobař, Petr; Černý, Michal; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
V této práci jsme studovali klasickou heuristiku TSP, nejbližšího souseda, ve dvoumodifikacích. Následne jsme se pokusili overit hypotézu, zda je možné tyto modifikaceaplikovat na skutecných datech a dosáhnout lepších výsledku (tj. méne vzdálenýchod optima), než užitím moderních heuristik z casopisecké literatury. Jako druhoustanovenou hypotézu jsme si stanovili, zda je možné nejbližšího souseda, v námistudovaných modifikacích, aplikovat na nove naformulované instance typu TSP-D.Merení byla provedena na datech z TSP library na 28 náhodne zvolených instancícha na umele generovaných instancích typu TSP-D. Na základe našich merení se námpodarilo první hypotézu prokázat. Tedy je možné v námi studovaných modifikacíchdosáhnout hodnot méne vzdálených od optima (s nárustem výpocetního casu). Druhouhypotézu o využitelnosti na instancích typu TSP-D se nám prokázat nepodarilo.Nakonec byl proveden návrh nové heuristické metody.
Vedoucí práce: Michal Černý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses