Fiskální politika - teorie versus praxe na příkladu státního rozpočtu ČR mezi lety 2002-2018 - Nouza, Jiří (2019)
Práce poskytuje ucelený pohled na vývoj státních rozpočtů České republiky během období 2002-2018. V tomto časovém rozmezí prošlo české hospodářství různými fázemi ekonomického cyklu, což z něj činí ideální subjekt pro bádání. Na základě podrobné analýzy jednotlivých rozpočtů je zhodnocena jejich vhodnost pro daný ekonomický cyklus. Rozpočty jsou také rozděleny dle jednotlivých vlád, aby bylo možné nalézt rozdíly mezi volebními obdobími a posoudit i vliv politického cyklu. Dále jsou ze zjištěných výstupů této analýzy formulována doporučení, která pomohou tvůrcům hospodářských politik vyvarovat se možným chybám při sestavování rozpočtů v budoucnosti, v čemž spočívá i hlavní přínos práce.