Komparace systémů financování zdravotnictví v České republice a Portugalsku v letech 2008 - 2018 - Hrubý, Adam; Steiner, Petr; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce obsahuje analýzu a následnou komparaci systémů financování České a Portugalské republiky v letech 2008 až 2018. Zdravotní systémy v těchto státech fungují na jiném principu financování – Česká republika využívá Bismarckův model založený na povinném zdravotním pojištění a Portugalská republika využívá model Beveridgeův, který je financován z daňových výnosů. Teoretická část práce se zaměřuje na vysvětlení pojmů z oblasti zdravotnictví a vytváří ucelený přehled typologie zdravotních systémů. V praktické části je nejdříve analyzován český zdravotní systém a poté podle stejných indikátorů portugalský zdravotní systém. Důraz je kladen na srovnání výdajů na zdravotní péči v poměru k HDP, které jsou po celé sledované období v Portugalsku vyšší než v České republice.
Vedoucí práce: Petr Steiner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses