Je ČNB schopna pomocí repo sazby regulovat sazby na hypotéčním trhu? : - Kubík, Vojtěch (2019)
Diplomová práce se převážně zabývá vlivem repo sazby nastavované Českou národní bankou na úrokovou sazbu hypotečního trhu. Zkoumaná hypotéza, kterou se práce snaží pomocí modelu VAR potvrdit, zní: „ČNB je schopna pomocí repo sazby regulovat sazby hypotečního trhu.“ Dále práce porovnává vliv repo sazby na úroky spotřebitelských a hypotečních úvěrů. Teoretická část se zabývá transmisním mechanismem monetární politiky, měnovou politikou České republiky, růstem cen nemovitostí, makroobezřetnostní politikou ČNB a hypotečním trhem ČR. Praktická část obsahuje grafickou analýzu hlavních ukazatelů hypotečního trhu a VAR modelz určující vliv jednotlivých důležitých proměnných hypotečního trhu na úrokovou sazbu hypoték a vliv repo sazby na úrok spotřebitelských úvěrů. Závěrem práce je, že ČNB je schopna pomocí nastavované repo sazby ovlivňovat sazby hypotečního trhu.