Je ČNB schopna pomocí repo sazby regulovat sazby na hypotéčním trhu? - Kubík, Vojtěch; Slaný, Martin, 1982-; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se převážně zabývá vlivem repo sazby nastavované Českou národní bankou na úrokovou sazbu hypotečního trhu. Zkoumaná hypotéza, kterou se práce snaží pomocí modelu VAR potvrdit, zní: „ČNB je schopna pomocí repo sazby regulovat sazby hypotečního trhu.“ Dále práce porovnává vliv repo sazby na úroky spotřebitelských a hypotečních úvěrů. Teoretická část se zabývá transmisním mechanismem monetární politiky, měnovou politikou České republiky, růstem cen nemovitostí, makroobezřetnostní politikou ČNB a hypotečním trhem ČR. Praktická část obsahuje grafickou analýzu hlavních ukazatelů hypotečního trhu a VAR modelz určující vliv jednotlivých důležitých proměnných hypotečního trhu na úrokovou sazbu hypoték a vliv repo sazby na úrok spotřebitelských úvěrů. Závěrem práce je, že ČNB je schopna pomocí nastavované repo sazby ovlivňovat sazby hypotečního trhu.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses