Vliv platového stropu v NHL na vyrovnanost soutěže - Vanča, Tomáš (2019)
Cílem bakalářské práce je analýza vlivu zavedení platového stropu na náklady na platy hráčů a na konkurenci v Národní hokejové lize. Nejprve jsou vysvětleny pojmy a shrnut dosavadní vývoj platových stropů ve sportovních ligách v Severní Americe. Práce se dále zaměřuje na objasnění teoretických východisek mluvících ve prospěch implementace platových stropů. Popisuje mikroekonomický model, ze kterého teoretické základy plynou. Předchozí studie i teoretický model napovídají, že zavádění platových stropů má dvě hlavní motivace: vyrovnat konkurenci mezi týmy a omezit celkové náklady týmů na hráčské platy. Na vliv platového stropu práce empiricky nahlíží po jeho zavedení v Národní hokejové lize v roce 2005. Zaměřuje se na změny, které zavedení znamenalo pro různé statistické ukazatele. Implementace platového stropu vede ke snížení nákladů na platy hráčů a k vyrovnání konkurenceschopnosti mezi týmy. Ke snížení nákladů na hráče však dochází jen velmi dočasně a platový strop se tak nejeví, jako definitivní řešení. K vyrovnání soutěže pak dochází především v běžné části sezóny, nikoliv v play-off.