Význam Československé námořní plavby pro československou ekonomiku v období 1967 - 1989 - Havlíček, Filip (2019)
Práce zkoumá vývoj podniku Československá námořní plavba a jeho význam pro československou ekonomiku v rozmezí let 1967-1989. Právě v tomto období se podnik řadil k největším provozovatelům námořní dopravy pocházejících z vnitrozemských států. První část práce se věnuje popisu vývoje námořní dopravy v Československu a samotného podniku před sledovaným obdobím. K objasnění důvodů existence takto ojedinělého podniku v československém hospodářství je v druhé části práce využito analýzy dat provozu. Pomocí této analýzy je dále možné zjistit, zda provoz Československé námořní plavby byl efektivní anebo důvody jeho existence byly především politické.