Vliv vybraných faktorů na proměnnou štěstí v České republice - Pohanková, Vendula (2019)
Tato bakalářská práce má za cíl určit vliv vybraných faktorů na proměnnou štěstí v České republice. V teoretické části jsou představeny vybrané studie autorů, kteří se ekonomií štěstí zabývají. V praktické části jsou sestaveny pomocí metody nejmenších čtverců dva modely. Práce využívá data ze sociologického průzkumu European social survey. Vysvětlovaná proměnná je štěstí a vysvětlující proměnné jsou rodinný stav, náboženství, pohlaví, vzdělání, příjem, ekonomická aktivita, věk, zdraví. Výsledky ukazují, že většina proměnných se jeví jako statisticky významná a pozitivně ovlivňuje proměnnou štěstí. Svobodní lidé jsou šťastnější ve srovnání s lidmi, kteří jsou v manželském svazku. Ukázalo se, že ženy jsou šťastnější než muži, ale to se prokázalo pouze v prvním modelu, ve druhém modelu tato proměnná vyšla statisticky nevýznamná. Nezaměstnaní jsou šťastnější než ti, kteří chodí do práce. Také se ukázalo, že čím je člověk zdravější, tím je šťastnější. Vzdělání pozitivně ovlivňuje štěstí, čím je člověk vzdělanější, tím je šťastnější.