Srovnání vlivu českého a slovenského automobilového průmyslu na hospodářský růst a zaměstnanost v letech 2008-2017 - Strýček, Lukáš; Pekárek, Štěpán; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce sleduje vliv odvětví automobilového průmyslu na vybrané ekonomické ukazatele v České a Slovenské republice a analyzuje jeho dopady na hospodářský růst a zaměstnanost mezi lety 2008-2017. Jejím hlavním cílem je posouzení, zdali měl automobilový průmysl nadprůměrně pozitivní dopad na hospodářský růst a zaměstnanost včetně současného porovnání průběhu pokrizového zotavení českého a slovenského automobilového průmyslu. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část popisuje soustavu národního účetnictví, jednotlivé sektorové účty a vymezuje automobilový průmysl dle evropské klasifikace NACE. Praktická část se skládá z analýzy struktury hospodářství jako celku v roce 2017 s podrobným zaměřením na odvětví automobilového průmyslu. Další část je věnována analýze příspěvku hrubé přidané hodnoty automobilového průmyslu na celkové hrubé přidané hodnotě hospodářství a jeho vlivu na zaměstnanost a dynamiku mezd mezi lety 2008-2017. V závěru práce zhodnocuji jednotlivé výstupy analýzy obou ekonomik, doprovázené porovnáním výsledků analýzy s výsledky odborných studií v rámci diskuze.
Vedoucí práce: Štěpán Pekárek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses