Je inflace v České republice stacionární? - Kavřík, Dominik; Potužák, Pavel; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato bakalářská práce analyzuje stacionaritu inflace v České republice. Řídí-li se centrální banka systematickým pravidlem měnové politiky a dodržuje-li Taylorův princip, vykazuje časová řada inflace stacionární charakter. Podle Taylorova principu musí centrální banka reagovat na inflační šok více než proporčně, aby zabránila snížení reálné úrokové sazby. Tímto inflační šok odezní a inflace se stabilizuje. Pokud tento princip nedodrží, stává se inflační šok persistentní, což se promítne do časové řady inflace vznikem jednotkového kořene. Tato práce se bude zabývat testováním přítomnosti jednotkového kořene v časové řadě inflace. Na základě těchto testů spolu s odhady koeficientů Taylorova pravidla lze určit, že Taylorovo pravidlo nebylo v rámci měnové politiky České národní banky dodrženo.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses