Vliv rychlostních limitů na nehodovost na silnicích - Zanikov, Konstantin; Kalíšková, Klára; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
V diplomové práci se zabývám vztahem mezi rychlostními limity a nehodovostí v Evropě. Zaměřuji se na rychlostní limity, které jsou platné v obcích, mimo obec a na dálnicích. Hypotézou práce je tvrzení, že rychlostní limity mají vliv na nehodovost, kdy vyšší rychlostní limity způsobují vyšší nehodovost. K testování hypotézy jsou použita panelová data 33 evropských zemí v období od roku 1993 do roku 2017. V práci odhaduji dva modely pomocí metody náhodných efektů. Hypotézu se podařilo potvrdit pouze částečně, signifikantní vliv rychlostních limitů na nehodovost vyšel u rychlostních limitů v obci a mimo obec. Vliv rychlostních limitů na dálnicích na nehodovost se potvrdit nepodařilo. Další proměnné, které vyšly jako signifikantní jsou podíl lidí ve věku od 18-27 a 65 a více na celkové populaci země, výdaje na silniční infrastrukturu a průměrné stáří vozového parku zemi.
Vedoucí práce: Klára Kalíšková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses