Komparace vybraných aspektů ekonomického vývoje Velké Británie za vlády Johna Majora a Tonyho Blaira (1990-2000) - Pučelík, Karel (2019)
Tato diplomová práce je věnována vybraným problémům britské hospodářské politiky devadesátých let. Cílem práce je komparace klíčových aspektů hospodářské politiky vlád konzervativce Johna Majora a labouristy Tonyho Blaira a následné sledování jejich případných shodných programových bodů. Autor se zaměřuje zejména na zásadní kroky ministerstva financí, fungování a financování NHS, roli Velké Británie v evropské ekonomické integraci a vztahy mezi vládou a odbory. Hypotéza, že hospodářská politiky Majorovy konzervativní vlády i Blairova labouristického kabinetu vycházela ze velmi podobných premis byla na uvedených příkladech potvrzena.