Vliv zavádění obědů zdarma ve školách na státní rozpočet ČR během let 2014–2017 - Trantinová, Jana (2019)
Bakalářská práce zkoumá zavádění obědů zdarma pro školáky ČR z rodin ohrožených chudobou v období 2014-2017, jejich financování a zároveň zjišťuje vliv tohoto financování na státní rozpočet. Analýzou vynaložených nákladů jednotlivých let a kapitol státního rozpočtu dochází k závěru, že je tento relativní vliv minimální a podíl těchto nákladů na státním rozpočtu tvoří setiny procent. Představen je rovněž systém obědů zdarma na Slovensku, který se snaží o integraci dětí, které jsou ohrožené chudobou a sociálním vyloučením, do kolektivu tím, že jednou z podmínek poskytnutí oběda je řádná školní docházka. Tato podmínka platí i pro všechny programy, které práce analyzuje. Skrze poskytování obědů usilují aktéři o vytváření lepších pozic pro znevýhodněné děti a jejich jednodušší zapojení do procesu vzdělávání. Práce rovněž uvádí odhadnuté náklady, které by pokryly obědy dětem ohroženým chudobou anebo všem školákům v ČR a argumentuje, že je toto systémové řešení proveditelné.