Možné vystoupení České republiky z Evropské unie a jeho vliv na mezinárodní obchod - Sova, Ondřej (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá případným odchodem České republiky z Evropské unie a jeho následným vlivem na mezinárodní obchod ČR. Teoretická část nejprve vysvětluje základní pojmy, teorie a směry související s mezinárodním obchodem. Poté vymezuje mezinárodní postavení České republiky v rámci komparativních výhod a míře otevřenosti. Klíčovým přínosem v praktické části je analýza exportu a importu České republiky. Na základě zjištěných hodnot je mezinárodní obchod ČR závislý na obchodování se členy EU. Po vstupu do EU 1. 5. 2004 má kladnou a stále rostoucí obchodní bilanci. Nejvýznamnějšími obchodními partnery ČR jsou zejména Německo, Slovensko a Polsko. Odchod z EU by tedy nepříznivě ovlivnil mezinárodní obchod ČR, protože by se dalo očekávat zavedení cel dle pravidel WTO. Druhým podstatným přínosem praktické části je komparace alternativních vztahů ČR po opuštění EU. Jako nejlepší scénář je vyhodnocen švýcarský model bilaterálních dohod. Česká republika by tedy nemusela dodržovat evropské regulace a mohla by si vyjednat přístup na evropský trh ve vybraných sektorech.