Cílování inflace v České republice v letech 1998 – 2019 - Kunc, Martin; Klement, Josef, 1990-; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Práce se zabývá cílováním inflace v České republice od roku 1998 do 1. kvartálu roku 2019. Cílem práce je zhodnotit úspěšnost ČNB v cílování inflace. Konkrétně zhodnotit úspěšnost v dosahování inflačních cílů a schopnost prognóz předvídat budoucí inflaci. V teoretické a praktické části jsou mimo literární rešerše využity metody srovnání a analýzy, doplněné o vlastní výpočty. Hlavní přidanou hodnotou práce je zpracování prognóz inflace za dané časové období a výpočty průměrných odchýlení, jak prognóz, tak inflace od inflačního cíle. Ve stěžejní kapitole praktické části o vyhodnocení úspěšnosti cílování inflace, byla potvrzena hypotéza, že ČNB svým vlivem není schopna dlouhodobě udržovat inflaci uvnitř tolerančního pásma inflačního cíle. Nicméně se v průměru nejedná o vysoká odchýlení. Prognózy vykazují značné nepřesnosti oproti skutečné míře inflace. Největším problémem při předvídání a udržování inflace poblíž cíle jsou vnější faktory.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses