Ekonomická analýza využití moderních technologií v rámci konceptu „Smart cities“ ve vybraných evropských městech v roce 2018 - Němečková, Kamila; Klement, Josef, 1990-; Ehler, Tomáš, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickou analýzou využití moderních technologií v rámci konceptu smart cities ve vybraných evropských městech. Podrobně se věnujememěstu Kolín. Celá problematika není spojena pouze s nabídkou služeb občanům, ale s jejich vyšší úrovní a kvalitou. Pro vedení města, tedy i Kolína je sice nákladem, ale v budoucnosti a při komplexním pojetí může přinést i úspory, jak ukazuje zahraniční praxe. Z metod byly využity literární rešerše, dotazníkové šetření a SWOT analýza. Zdrojem dat byly zahraniční i tuzemské odborné články, tisk, interview s místostarostou města a dotazníkové šetření. Zjištěné skutečnosti ústí ve vlastní pojetí smart cities a následně jsou charakterizovány i jednotlivé ukazatele. Ze zkoumaných možností financování je patrné, že Kolín využívá pouze omezených metod. Vícezdrojové financování je opomíjeno. Rovněž je vidět, že kolínská realita opomíjí občanskouspoluúčast. Jednotný koncept zavádění chytrých prvků není, ale ani nemůže být jednotný, protože startovací podmínky v jednotlivých městech jsou různorodé. Individualizovanýpřístup je nutný, aby nedošlo k plýtvání finančními zdroji.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses