Měnová politika Federálního rezervního systému jako faktor vzniku Velké deprese a Velké recese v USA - Zámiš, Vratislav; Johnson, Zdenka, 1983-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá měnovou politikou Federálního rezervního systému v období Velké deprese a Velké recese. Hlavní pozornost je věnována možným příčinám hospodářských propadů a podílu Fedu na jejich vzniku. První část práce se věnuje monetární politice samotné. Popisuje nástroje a cíle měnové politiky se zaměřením na Federální rezervní systém. Fedu se věnuje i druhá část práce, která popisuje jeho vývoj a jeho roli v obou obdobích. Třetí a čtvrtá část práce popisuje průběh a vznik obou ekonomických krizí. Obě tyto části jsou zakončeny názory ekonomů různých ekonomických proudů na vznik krize. Poslední kapitola se věnuje systematickému porovnání obou krizí. Důraz je kladen především na měnovou politiku, díky čemuž je možné vyvrátit hypotézu o tom, že měnová politika Federálního rezervního systému zásadním způsobem negativně přispěla ke vzniku a dalšímu rozvoji obou krizí. Větší podíl na jejím vzniku, a především na jejím dalším rozvoji, má Federální rezervní systém v období Velké deprese. U Velké recese se Fed poučil a řadu kroků učinil lépe. Přesto jeho postup nebyl bezchybný, a to především kvůli nastavení nízkých úrokových sazeb vedoucím k růstu nemovitostní bubliny.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses