Vývoj financování zdravotní péče v České republice v období 2001-2019 se zaměřením na zdravotní pojišťovny - Tvrdíková, Šárka; Klement, Josef, 1990-; Vondráček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá financováním zdravotní péče v České republice od roku 2001 do současnosti. Hlavním cílem práce je analýza finančního stavu zdravotních pojišťoven ve zkoumaném období s návrhy na zlepšení systému. Teoretická část poskytuje metodou literární rešerše zásadní vědecká východiska pro praktickou část, jako jsou například důvody státních zásahů ve zdravotnictví nebo modely zdravotnických systémů. V praktické části je charakterizováno fungování českého zdravotního systému vycházející z platných právních předpisů a následně jsou analyzovány výdaje na zdravotní péči z údajů Českého statistického úřadu. Stěžejní částí práce je analýza finančního hospodaření zdravotních pojišťoven opírající se o data ze získaných výročních zpráv.Práce dochází k závěru, že hospodaření českých zdravotních pojišťoven je silně závislé na vývoji domácí ekonomiky s omezenými možnostmi řízení kvůli regulacím zdravotní péče. Nejzdravější pojišťovnou se ukázala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, a naopak nejhorších výsledků dosáhla Všeobecná zdravotní pojišťovna.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses