Analýza vývoje veřejného dluhu v ČR v období 2008–2019 s důrazem na rozlišení jeho jednotlivých složek - Nastoupil, Michal; Klement, Josef, 1990-; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je zpracování analýzy vývoje veřejného dluhu České republiky mezi lety 2008-2019 s důrazem na rozlišení jeho jednotlivých složek. Sledované období, počínající rokem 2008, je zvoleno záměrně, neboť zahrnuje období jak konjunktury, tak recese. Lze tak očekávat dynamický vývoj všech sledovaných veličin. Teoretická část je zpracována formou literární rešerše. Věnuje se především problematice veřejných financí a veřejných rozpočtů. Následně je definován veřejný dluh a představeny různé teoretické přístupy k problematice veřejného zadlužení, nechybí přístup neoklasický, keynesiánský a ricardiánský. V praktické části je využita metoda analýzy doplněná o vlastní výpočty. Zprvu je nastíněna rozpočtová soustava ČR, uspořádání vládního sektoru a vývoj makroekonomických ukazatelů, které jsou v kontextu problematiky relevantní. Poté se práce plně soustřeďuje na veřejný dluh, resp. na analýzu získaných dat. Hlavní přínos práce spočívá v trendové analýze změn v objemu, struktuře a složení veřejného dluhu ČR. Práce dokazuje, že míra zadlužení, jež vznikla během globální ekonomické krize, se dosud nevrátila na původní úroveň. ČR k této úrovni ovšem směřuje. Závěr praktické části přináší komparaci vývoje zadlužení ČR s vybranými uskupeními států EU.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses