Přínosy a náklady členství České republiky v Evropské unii - Lejsek, Tomáš (2019)
Bakalářská práce studuje přínosy a náklady členství v Evropské unii. Konkrétně práce zkoumá historický vývoj ekonomicko-politických koncepcí na evropském kontinentu a vývoj teoretických konceptů integračních koncepcí. Zde docházím k názoru, že nejlepší politický integrační koncept je realistický intergovernmentalismus kvůli schopnosti reagovat na politické změny. Kromě toho v bakalářské práci odhaluji častou komunistickou a socialistickou minulost členů Evropské komise. V praktické části se zaobírám diskutabilními okruhy činnosti Evropské unie. Podařilo se mi dosvědčit, že reálná čistá pozice mezi Českou republikou a Evropskou unií je negativní. Položka, která doplňuje rozdíl mezi transfery do Evropské unie a z Evropské unie, jsou náklady na unijní legislativu. Ekonomické každoroční náklady regulací dosahují dle studie Evropského hospodářského a sociálního výboru 3,7 % HDP. Právě tyto náklady, které nesou spotřebitelé dostávají čistou pozici z pozitivní do negativní pozice. V práci zkoumám demokratický deficit v Evropské unii, kdy docházím k závěru, že tento problém je způsoben institucionálními problémy, kterými je například špatné nastavení brzd a protiváh dělby moci. Dále v bakalářské práci dokazuji, že vybrané výhody Evropské unie mají ve světě variaci alternativ, což dokládám konkrétními příklady. V práci se mi nepodařilo prokázat souvislost mezi vstupem České republiky do Evropské unie a zvýšení odlivu zisku ve formě dividend německých a francouzských bank do zahraničí. Cílem bakalářské práce bylo analyzovat náklady regulací a správy Evropské unie a prokázat, že reálná čistá pozice mezi Českou republikou a Evropskou unií, tedy pozice rozšířená o tyto náklady je ve skutečnosti negativní a nikoliv pozitivní, jak se často uvádí v médiích.