Hospodářský význam síťových monopolů v Československu v letech 1918–1928 na příkladu telegrafní sítě - Hanzelka, Martin; Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj a význam síťových monopolů v Československu na příkladu telegrafní sítě v letech 1918–1928. Teoretická část práce se věnuje především popisu síťového, respektive přirozeného, monopolu, vývoji telegrafní sítě na československém území před rokem 1918 a následnému převzetí správy telegrafní sítě nově vzniklým Ministerstvem pošt a telegrafů po převratu. Praktická část se zabývá analýzou hospodářského významu telegrafní sítě v Československu v prvních deseti letech jeho existence, a to z ekonomického i politického hlediska, které s hospodářstvím úzce souvisí. Z analýzy vyplývá, že rozvoj telegrafní sítě v Československu přispěl k jeho hospodářskému rozvoji v letech 1918–1928 a stanovená hypotéza je tedy platná.
Vedoucí práce: Jakub Drábek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses