Analýza využívání zdravotní péče cizinci v ČR za období 2006-2017 - Miketová, Šárka; Čečrdlová, Andrea; Křítková, Soňa, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce analyzuje využívání zdravotní péče cizinci v ČR za období 2006-2017. Cílem práce je ověřit, zda ve sledovaném období rostl s počtem ošetřených cizinců procentuální podíl neuhrazených pohledávek po lhůtě splatnosti za zdravotní péči jimi využitou. Pro zjištění cíle jsou využity metody literární rešerše, pozorování a analýzy, včetně vztahové. Práce obsahuje popis fungování českého systému zdravotní péče a začlenění cizinců do tohoto systému. Stěžejní část práce spočívá v analýze celkových nákladů na zdravotní péči cizinců a jimi neuhrazených pohledávek po lhůtě splatnosti. Analyzovány jsou i příčiny a dopady těchto pohledávek na systém zdravotní péče. Na základě této analýzy bylo zjištěno, že růst počtu ošetřených cizinců neměl ve sledovaném období vliv na výši procentuálního podílu neuhrazených pohledávek po lhůtě splatnosti. Mezi příčiny způsobující vznik pohledávek za zdravotní péči cizinců patří nedostatečné pojištění, jazyková bariéra, neznalost systému zdravotní péče v ČR a výluky z veřejného a komerčního zdravotního pojištění.
Vedoucí práce: Andrea Čečrdlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses