Vznik švédského sociálního státu jako řešení Velké hospodářské krize - Hrebiková, Klára (2019)
Bakalářská práce se zabývá dopady Velké hospodářské krize na území Švédska v období 30. let 20. století. Hlavním cílem je analyzovat a zhodnotit souvislost počátků švédského sociálního státu a Velké hospodářské krize, což je poměrně nezmapované téma. Z toho důvodu by tato práce mohla být přínosem pro další výzkum. Práce se primárně zaměřuje na dopady krize na území Švédska a následná opatření vlády, která vedla ke vzniku sociálního státu. V teoretické části se práce zaměřuje na charakteristiku, vývoj a základní typologie sociálního státu a následně na hospodářský a politický vývoj Švédska před rokem 1929 se zaměřením na období industrializace, první světovou válku a 20.léta, která měla vliv na následný vývoj v období krize. V praktické části se již práce zabývá dopady Velké hospodářské krize na švédské hospodářství a následná opatření sociálně demokratické strany, jež měla napomoci rychlému oživení švédské ekonomiky a která souvisela s položením základů švédského sociálního státu. V neposlední řadě je porovnán vývoj Švédska ve 30. letech s hospodářským a politickým vývojem Spojených států amerických, Velké Británie a Německa. V práci je použita mimo již zmíněnou analýzu metoda deskripce při popisu jednotlivých opatření vlád. V závěru následně metoda syntézy, kdy jsou shrnuty všechny dosavadní poznatky. Hypotéza ve znění Švédsku se podařilo vymanit se z následků Velké deprese rychleji a nebylo jí tolik zasaženo jako jiné státy, což lze mimo jiné připsat i reformám sociálně demokratické strany byla v této práci verifikována.