Analýza zdravotních systémů České republiky a Spojených států amerických v letech 2007-2017 - Majerová, Kateřina; Zeman, Karel; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat zdravotní systémy České republiky a Spojených států amerických s přihlédnutím na vývoj sociálních a ekonomických ukazatelů mezi lety 2007–2017. Téma bakalářské práce je z národohospodářského hlediska velmi aktuální z důvodu stále se zvyšujících nákladů na zdravotnictví. Neprůhlednost hospodaření zdravotních pojišťoven přináší další otázky na téma kvality českého zdravotnictví. Z tohoto důvodu vidím výhodu v komparaci se zcela odlišným typem zdravotnictví, které v současné chvíli funguje ve Spojených státech a řadí se na přední příčky zdravotních systémů v porovnání s ostatními zeměmi.V teoretické části jsou vymezeny pojmy a dotčené ekonomické teorie potřebné k pochopení problematiky politiky zdravotnictví. Dále je zde zpracována literární rešerše týkající se zdravotnictví, zdravotních systémů a jejich financování.Praktická část analyzuje jednotlivé zdravotní systémy, jejich důležité reformy a vybrané sociální a ekonomické ukazatele, které jsou následně porovnány. Z výsledků vyplývají klady i zápory pro oba zdravotní systémy, nedá se tedy jednoznačně určit, který je z národohospodářského hlediska výhodnější. U českého zdravotnictví se setkáváme s problémem stárnoucí populace a korupcí týkajících se zdravotních pojišťoven. Americké zdravotnictví se dá sice považovat za kvalitní, ale také za finančně náročné s problémem nedostatečné dostupnosti všem obyvatelům.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses