Komparace penzijních systémů v České republice, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku mezi lety 2004 a 2017 - Sobotka, Gabriel (2019)
Bakalářská práce se zabývá komparací penzijních systémů v České republice, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku v letech 2004 a 2017. Všechny penzijní systémy jsou porovnány na základě zvolených kritérií. Všechny zmíněné penzijní systémy jsou ohroženy demografickým vývojem. V teoretické části je rozebrána teorie potřebná pro pochopení struktury a fungování jednotlivých penzijních systémů. Praktická část se zabývá analýzou penzijních systémů a jejich komparací. Dále jsou v praktické části uvedena i doporučení pro Českou republiku. Z výsledků komparace se jako nejlepší penzijní systém jeví dánský. Pro penzijní systém České republiky je doporučeno zavést nově druhý pilíř na bázi zaměstnaneckých fondů.