Analýza teoretických a praktických výstupů konceptu základního nepodmíněného příjmu - Minaříková, Eva (2019)
Cílem práce je analyzovat základní nepodmíněný příjem na základě teoretických a praktických výstupů. Hlavní náplní práce je analýza experimentů testující nepodmíněný příjem ve Spojených státech amerických, Kanadě a Finsku a možnosti financování. Řešená problematika je aktuální vzhledem k vládnímu a odbornému zájmu o zavedení základního nepodmíněného příjmu. Přínosem analýzy této problematiky je teoretická a empirická analýza dopadů základního nepodmíněného příjmu, která je zvláště důležitá k tvorbě sociálních opatření formující společnost. V teoretické části práce je popsána neoklasická teorie trhu práce se zvláštním zřetelem na jeden z nejvíce diskutovaných aspektů nepodmíněného příjmu – nabídku práce při čerpání nepracovního důchodu. Dále jsou představeny teorie chování tržních subjektů v prostředí zvýšených daní. Praktická část práce obsahuje charakteristiku experimentů základního nepodmíněného příjmu ve Spojených státech amerických, Kanadě a Finsku, analýzu jejich výsledků. Závěrečné hodnocení jednotlivých experimentů obsahuje analýzu ekonomických indikátorů výše uvedených zemích, která identifikuje opodstatněnost implementace nepodmíněného příjmu.