Analýza uplatnění absolventů VŠ na trhu práce v ČR se zvláštním zřetelem na Pardubický kraj v letech 2007–2017 - Štěpánek, Ondřej; Zeman, Karel; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem bakalářské práce je analyzovat uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce v České republice v letech 2007 až 2017 se zvláštním zřetelem na Pardubický kraj v souvislosti s hospodářským růstem, který s sebou přináší nízkou nezaměstnanost a nedostatek zaměstnanců. V teoretické části jsou vysvětleny a shrnuty odborné pojmy jako nezaměstnanost a její měření či typy, fungování trhu práce a politika zaměstnanosti. Dále jsou zde nastíněny základní teorie trhu práce, teorie lidského kapitálu a teorie signalizace. Literární rešerše shrnuje pohledy českých i zahraničních autorů na státní politiku zaměstnanosti, vybrané teorie, terciální vzdělávání, a především na uplatnění absolventů VŠ na trhu práce v České republice. V praktické části je provedena již samotná analýza a následná komparace uplatnění absolventů VŠ v ČR a v Pardubickém kraji a také analýza krajské poptávky po práci těchto absolventů, díky které se podařilo vyvrátit tvrzení, že i přes velmi nízkou míru nezaměstnanosti a nedostatek pracovních sil na krajském trhu práce je pro čerstvé absolventy bez praxe stále výrazně obtížnější najít si pracovní místo než pro ty, kteří již praxí disponují.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses