Analýza kompozitního indikátoru HDI - Himmel, Jakub (2019)
Human Development Index (HDI) je široce používaný ukazatel pro hodnocení kvality života v jednotlivých zemích. Jeho konstrukce má však slabá místa a vzhledem k dostatečné datové základně by bylo vhodné analyzovat vývoj celkového, ale i dílčích ukazatelů v časovém hledisku. Řada studií používá ke svým analýzám hodnotu HDI pro konkrétní zemi nebo dokonce vývoj hodnoty HDI v čase, což může vést k velmi nevhodným závěrům. Cílem práce je zanalyzovat časový vývoj jednotlivých ukazatelů a zhodnotit, zda je konstrukce HDI do budoucna udržitelná.