Komparace vybraných ukazatelů vývoje nezaměstnanosti Ústeckého a Pardubického kraje a ČR v letech 2005-2018 - Babička, Michal; Zeman, Karel; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na komparaci vývoje nezaměstnanosti podle vybraných ukazatelů trhů práce, které souvisejí s úrovní dosaženého vzdělání, v Pardubickém a Ústeckém kraji a České republice v letech 2005-2018. Vybranými ukazateli jsou struktura obyvatel a uchazečů o zaměstnání podle dosaženého vzdělání, struktura volných pracovních míst s požadovanou úrovní dosaženého vzdělání, obecná míra nezaměstnanosti, podíl nezaměstnaných osob a průměrný počet uchazečů na jedno volné pracovní místo. V teoretické částí jsou charakterizovány související pojmy a teorie, které se týkají vzdělání a nezaměstnanosti. V praktické části jsou především metodami analýzy a komparace vyhodnocovány současné stavy vybraných ukazatelů v jednotlivých oblastech. Výsledkem je srovnávací studie dvou krajů s rozdílnou úrovní problémovosti v této oblasti a jejich porovnání v makroekonomickém kontextu České republiky. Situace v Pardubickém kraji se ukázala na dobré úrovni, která je téměř vždy nadprůměrná v rámci celé České republiky, a naopak situace v Ústeckém kraji není dobrá ani přes poměrně příznivý vývoj ve vzdělání v posledních letech.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses