Zdravotní stav populace České republiky - Bínová, Kateřina; Langhamrová, Jitka, 1958-; Svačinová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato bakalářská práce má za cíl na základě vybraných ukazatelů zhodnotit zdravotní stav populace České republiky se zaměřením na problematiku rizikových faktorů. V první části se práce soustředí na teoretickou oblast zdraví, na jeho definici, determinanty a další důležité pojmy jako je podpora zdraví, prevence a způsoby získávání dat o zdravotním stavu v České republice i Evropě a jejich analyzování. Praktická část se věnuje hodnocení zdravotního stavu obyvatel České republiky na základě výběrového šetření European Health Examination Survey (EHES) z roku 2014. Tato část je zaměřena zejména na rizikové faktory ovlivňující vznik kardiovaskulárních onemocnění. Konkrétně se studie zaměřuje na hypertenzi, dyslipidémii, diabetes, nadváhu a rizikové faktory životního stylu, mezi které se řadí kouření, stravovací návyky a fyzická aktivita. V této části práce jsou navržena řešení pro zlepšení zdravotního stavu populace České republiky. V poslední části jsou rozebrány další rizikové faktory zdraví, analyzovány vybrané demografické ukazatele a zdravotní péče v České republice a Evropě.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses