Srovnání vývoje míry nezaměstnanosti v České republice a Slovenské republice - Lešníková, Viktória Verona (2019)
Témou bakalárskej práce je porovnanie vývoja miery nezamestnanosti medzi Českou a Slovenskou republikou. Jej hlavným cieľom je na základe porovnania vývoja miery nezamestnanosti v daných krajinách analyzovať možné hlavné príčiny odlišného vývoja, vrátane aktívnej politiky zamestnanosti oboch vlád. Porovnanie je uskutočnené na základe niektorých kategórií, akými sú pohlavie, vek či ukončené vzdelanie v období medzi rokmi 2004 až 2017. Teoretická časť práce vymedzuje základné pojmy viažuce sa k téme práce, ako sú nezamestnanosť, jej druhy, ukazovateľ miery nezamestnanosti, metodika merania, politika zamestnanosti. Praktická časť sa bude venovať detailnejšej analýze rozdielu celkovej miery nezamestnanosti medzi ČR a SR prostredníctvom tabuliek a grafov, priblíženiu situácie pred, počas a po hospodárskej kríze v roku 2008. Zameriame sa v nej na konkrétne opatrenia oboch vlád, ich aktívnu politiku, ktorá bola využitá v určenom období v snahe zmierniť mieru nezamestnanosti v uvedených krajinách.Pri spracovaní relevantných údajov vychádzame z dostupných zdrojov Eurostatu a oficiálnych vládnych dokumentov príslušných ministerstiev.