Vliv vojenských výdajů na ekonomický růst v zemích NATO v přítomnosti průřezové závislosti - Hron, Filip (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje nalezení vlivu vojenských výdajů na hrubý domácí produkt zemí NATO v letech 1988 až 2017. K ekonometrické analýze byly použity moderní přístupy k dynamickým panelovým datům. Hlavním úkolem této práce je korektně popsat a zjistit společný vztah těchto veličin, které jsou ovlivněny mnoha ekonomickými, vojenskými a dalšími šoky. Tyto šoky se mohou projevit v datech jako průřezová závislost. Ta má za následek nekonzistentnost běžných odhadů, jako je například metoda Fixních efektů. Dále je práce rozdělena do tří hlavních sekcí. V první jsou přiblíženy studie na podobné téma a představen datový vzorek. Následná část vysvětluje použitou metodologii, včetně popsání aplikovaných testů a modelů.Poslední z nich obsahuje interpretaci výsledků, kde jsme došli k závěru, že v krátkém časovém horizontu nejsou schopny výdaje na zbrojení reagovat na rychlost hrubého domácího produktu, avšak v delším období tyto veličiny konvergují do vzájemného rovnovážného bodu.