Vliv vojenských výdajů na ekonomický růst v zemích NATO v přítomnosti průřezové závislosti - Hron, Filip; Frýd, Lukáš; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje nalezení vlivu vojenských výdajů na hrubý domácí produkt zemí NATO v letech 1988 až 2017. K ekonometrické analýze byly použity moderní přístupy k dynamickým panelovým datům. Hlavním úkolem této práce je korektně popsat a zjistit společný vztah těchto veličin, které jsou ovlivněny mnoha ekonomickými, vojenskými a dalšími šoky. Tyto šoky se mohou projevit v datech jako průřezová závislost. Ta má za následek nekonzistentnost běžných odhadů, jako je například metoda Fixních efektů. Dále je práce rozdělena do tří hlavních sekcí. V první jsou přiblíženy studie na podobné téma a představen datový vzorek. Následná část vysvětluje použitou metodologii, včetně popsání aplikovaných testů a modelů.Poslední z nich obsahuje interpretaci výsledků, kde jsme došli k závěru, že v krátkém časovém horizontu nejsou schopny výdaje na zbrojení reagovat na rychlost hrubého domácího produktu, avšak v delším období tyto veličiny konvergují do vzájemného rovnovážného bodu.
Vedoucí práce: Lukáš Frýd
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses