Sémantické anotování nabídek v oblasti Sharing Economy - Afanasyev, Daniil (2019)
Cílem této práce je zhodnotit reálné využití sémantických technologií a sémantického anotování nabídek ve sféře Sharing Economy na příkladě 3 populárních podniků v této sféře – Airbnb, Uber a BlaBlaCar. Sharing Economy – je dnes samostatným ekonomickým odvětvím, které každý měsíc se dostává víc a víc do podvědomí lidi, aniž by si toho uvědomovali. První část práce se zaměří na teoretický výklad o sémantickém webu a vyhledávání, technologiích pro vytváření architektury příslušných systémů. Také seznámí s oblasti Sharing Economy, její vznikem a odůvodněním. Druhá část je zaměřená na dokumentací konkrétních portálů pro seznámení s jejích architekturou a filozofii programového inženýrství. Další kapitola obsahuje testování aplikací podle scénářů, které mají za cíl porovnat personalizaci a lokalizaci při anotování výsledků vyhledávání.Zhodnocení a doporučení pro aplikace uzavřou toto téma.